logotype
Felmeddelande:
  • JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med id: 754

Gille 25 november 2014

19.00 Mötet med Vänern

Efter en lång och krokig färd möter Klarälven den väldiga Vänern. De ger oss ett vackert delta med centrala sandstränder, båtbussar och vattennära boende. Men hur nära vattnet törs vi gå, och vad kan Vänern och Klarälven egentligen ställa till med i Karlstad om de är på översvämningshumör?

Jan-Olov Moberg, diversearbetare inom vatten som blandar skrivardrömmar med översvämningsrisker och undervisning var kvällens föredragshållare. Han tog oss med på Klarälvens resa från dess källa vid fjället Brändstöten i Härjedalen, genom Norge i namn av Trysilälven för att åter komma tillbaka till Sverige som Klarälven för att sedan fortsätta till Göteborg under namnet Göta älv. Det blev en härlig resa med många fina bilder och historier om hur man spårar en älvs källa till Höljesdammens betydelse och problem till översvämningsriskerna i Karlstad med omnejd. Vill det sig illa kan vi få omfattande översvämningar i Karlstad om det blir höga flöden i älven samtidigt som vattenståndet i Vänern är högt. Det blev mycket diskussion om hundraårsflöden och sannolikheten för detta och vad som bör göras för att förhindra att skadorna inte blir stora vid ett sådant tillfälle. Vi som bor i Skåre norr om Karlstad bör nog fundera på vad som kan drabba oss vid höga flöden i älven även om det inte är ett hundraårsflöde som drabbar oss. Höljesdammens inverkan och hur mycket den kan förhindra stora flöden blev också debatterat. För de som är intresserade finns det på Karlstad kommuns hemsida möjlighet att titta på kartor över möjliga översvämningsområden som konsekvens av höga flöden i älven och en hög Vänern. Jan-Olov tog oss även med på Göta älv till Göteborg och konstaterade att totalt blir det 731 km från källan till att älven möter havet.

Jan-Olov hade även med sig en bok med titeln ”Nordens längsta älv” som dokumenterade Klarälven men även en bok om Dalälven, båda med Jan-Olov som medförfattare. Böckerna såldes med god åtgång kanske med tanke att stoppas i julklappssäcken inför den stundande julen.

Gillets sponsorer:
Grens Bygg & Marin Stiftelsen Svenska Sjömanshus Region Värmland Café August Ahlmark Lines Vänerhamn KIWA Foto Karlstads Kommun Jotun Tärntank Rederi
Bloms Bogsertjänst Combi-Hörnan Tolurent Herrhagens Blommor Bror Andrén AB