Gille 28 april 2015
- Detaljer
- Publicerad onsdag 29 april 2015 14:02
19.00 Skärgårdsutveckling - Gunnar Hellerström, Skärgårdutvecklare i Karlstad Kommun berättar om vad som är på gång i skärgården utanför Karlstad. Bra att veta för alla som njuter av skärgården i norra Vänern.
Gunnar berättade att han som gammal seglare och entreprenör hade idéer om hur man kunde utveckla Vänerns norra skärgård men stötte på ett stort byråkratiskt motstånd vilket ledde till att han istället för att slåss mot denna byråkrati fick ett erbjudande att ingå på den sidan som och se om han där kunde komma fram med sina idéer. Han är nu sedan två år tillbaka kommunaltjänsteman som skärgårds och landsbyggdutvecklare inom Karlstad kommun.
Skärgården är en naturresurs som måste tas om hand på ett försiktigt sätt. Här samarbetar Karlstad och Hammarö kommun att nå detta. För att få ekonomi på olika projekt gäller det att få till en tillräckligt lång säsong. Man är sex kommuner runt Vänern som sammarbetar om utvecklingen av norra skärgården Arvika, Grums Karlstad, Hammarö, Kristinehamn och Säffle. Andra sammarbetspartners är Länsstyrelsen och Visit Värmland med mål att få till en hållbar besöksnäring.
Vänern är EU:s största sjö men har dålig kulturell koppling till Värmland trots att man har 16 mil skärgårdskust och det vill man försöka ändra på. För att lära av andra och utbyta erfarenheter deltar man i ett projekt som heter ”Tre skär”. Där ingår förutom Karlstad St. Anna och Luleå som också har skärgårdar man vill utveckla. Vänern har stora förutsättningar att bli ett attraktivt besöksområde men då måste man hitta anknytningar till Vänern och det är svårt då samhällena inte är byggda mot Vänern. Varför jobbar man då med detta förutom att locka besökare till området? Målsättningen är att visa att vi har en attraktiv livsmiljö som gör att folk flyttar hit och att öka besksnäringen.
Det man vill framhålla och fokusera på är
- Naturupplevelser
- Kulturarv och identitet
- Skärgårds entréer och leder
- Turistbåts trafik
- Turistboende
- Äta gott med lokala råvaror
- Gemensam skärgårdsorganisation
- Samordnad drift och skötsel
Man har en gemensam strategi för arbetet och söker EU: medel för att kunna nå målen i denna..
Det blev en hel del frågor på detta och vi ser framtiden an med tillförsikt och önskar Gunnar lycka till.