logotype
Felmeddelande:
  • JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med id: 754

Gille 24 november 2015

Gille 24 november - Martha afton

På detta gille kommer vi att visa en dansk filmklassiker bland skandinaviskt sjöfolk fån 1967. Den handlar om det gamla lastfartyget S/S "Martha"på fart i Medlehavet. I olka sjöfartssammanhang ser man filmen samtidigt som man äter en "Martha frukost" På danska heter frukost morgonmad medan frukost är lunch eller måltid i allmänhet. "Martha"seden sprider sig så smått till Sverige.

Det försökte vi oss också på denna gilles kväll. Peter med fru stod för danska smörrebröd. Vi hade angett att anmälan krävdes för att man garanterat skulle få ta del av dessa delikatesser men tyvärr hade några missat det med det löstes snabbt av de drabbade med hjälp av inköp av ”fast food” från staden. Vi var 30 medlemmar som såg filmen och det var många som skrattade igenkännande om livet ombord som det var förr i tiden. Det inspirerade till att vi kanske visa flera gamla filmer med liknande innehåll av irrfärder och upplevelser på de sju haven. Tack Peter med fru för arrangemanget.

Mer om S/S”Martha och dess förhistoria hittar ni i en separat artikel i Spantrutan 2016-1.

 

Gillets sponsorer:
Grens Bygg & Marin Stiftelsen Svenska Sjömanshus Region Värmland Café August Ahlmark Lines Vänerhamn KIWA Foto Karlstads Kommun Jotun Tärntank Rederi
Bloms Bogsertjänst Combi-Hörnan Tolurent Herrhagens Blommor Bror Andrén AB